Plantagearbejde på gode vilkår

Høsten af vores te foregår løbende over det meste af året. Al te fra vores plantager er plukket med håndkraft på traditionel vis. Den bedste sæson for tehøsten er i september måned, og vores Uva Quality Season er den te, som er netop på dette tidspunkt.

Uanset sæsonen plukker vi vores teblade to dage, inden de normalt regnes for høstklare. De spæde blade giver te med en let og elegant smag.

Dygtige plantagearbejderne, som kender deres fag, er en vigtig del af vores virksomhed. Derfor har vi brudt med Sri Lankas tradition for at behandle og lønne te-plukkerne meget ringe.

Traditionelt er det hårde plukkearbejde kvindernes, og mange steder arbejder de 12 timer om dagen på de stejle skrænter for en betaling, de ikke kan leve af.

Vores ansatte i plantagerne plukker te i maximalt seks timer om dagen. Vi betaler en langt højere løn end de store plantager og lægger sundhedsforsikring og pension oveni.

 

På besøg i Passara/Passing by Passara 

Det er grønt så langt øjet rækker, da vi runder et sving på en stejl bjergvej og triller ind i mellem vidtstrakte te-plantages fine rækker af omhyggeligt klippede te-buske.

De nye skud står lysegrønne i solen og skal blive til nogle af de fineste teer her fra øen med en let og blomsteragtig smag. Vi er på vej til Chaplon Estate nær byen Passara i Uva-distriktet på Sri Lanka.

Gennem Passara og videre går turen op ad en stejl jordvej. En søvnig ko blokerer vejen midlertidigt, før plantagen dukker frem som et lille paradis af dybgrønne buske skygget af store træer, der lader solen flimre over skråningen i 1.500 meters højde.

Her dyrkes te efter japanske principper og uden sprøjtemidler. Arbejderne, som netop har samlet dagens høst, har sundhedsordninger og en løn der ligger på ca. det dobbelte af det aktuelle gennemsnit på de store teplantager på 500 rupees om dagen.

Teplukkerne går til fods på de stejle skråninger med en stor vidjekurv på ryggen, som de fylder med de øverste spæde blade fra tebuskenes skud. To blade og en knop fra hvert skud. Der skal tusindvis til de 20 kg, som er en normal dagshøst for en teplukker.

Hussein er daglig leder af plantagen, og han viser rundt og forklarer, hvordan udtræk af lokale planter og en bevidst brug af kompost gør sprøjtning og gift overflødigt. Han viser hvordan højt og stridt græs fjernes med håndkraft og får lov at kompostere mellem buskene, og han udpeger de vildtvoksende planter, der bliver brugt til at holde skadedyr på afstand.

Det er blevet først på eftermiddagen, og de fire plukkere, som er i gang i dag, er færdige med dagens seks timers plukkearbejde og har taget deres pæne tøj på til ære for gæsterne.

De viser bunken af friske teblade, som er samlet bag det lille hus, hvor de spiser og klæder om, og hvor de kan lave mad i deres frokostpauser. Det er erfarne plukkere, som har kendt til at pukle for en ussel løn, og de er glade for de nye tider, som gør det muligt for dem at hjælpe deres børn og børnebørn til en bedre skolegang, end de selv fik.

Plukkerne er på vej hjem og vinker, inden de forsvinder ad de stejle stier mellem plantagen og de små jordlodder omkring den.

 

Opsamling-regnvand Plantage-natur-1