Selv om Sri Lanka er en forholdsvis lille ø, er der stor klimatisk variation på grund af højdeforskellene.
Mens det kan være køligt og tempereret i højlandet, er det sydlige lavland typisk tropisk og oplever høje temperaturer året rundt.
Det betyder, at te fra forskellige områder på øen også har forskellige karakteristika, som er knyttet til voksestedet.

Chaplons plantager ligger i to af Sri Lankas allerbedste te-distrikter, Nuwara Eliya og Uva. Det er mindre jordområder, som er placeret på skråninger og tilplantet med større træer, der giver skygge og læ for solen til tebuskene.

Tedistrikterne

Dimbulla
Området ligger 1.100-1.700 meter over havet og var et af de første, som blev plantet til med teplantager i de karakteristiske lige rækker, der følger kurverne i landskabet.
Teen fra Dimbulla er varieret i styrke og smag, og den er nok det, de fleste forbinder med en ægte ’ceylon-te’ med orangegylden farve.

Uda Pussellawa
Øst for Nuwara Eliya ligger området, der er kendt for sine højsæson-teer, der plukkes fra juli til september. Teen har en lys rødgylden farve og medium styrke.

Uva
De østlige skråninger af Sri Lankas centrale bjerge 1.100-1.700 meter over havet kaldes Uva. Herfra kommer nogle af de blødeste og behageligste kvaliteter af te med de karakteristiske smagsnoter, som har gjort te fra Sri Lanka verdenskendt.

Ruhuna
Den varme og brændende sol og en særlig jordbund i det sydlige teområde bare 600 meter over havet er de vigtigste faktorer for den mørke og markante te, som produceres her. Ruhuna har en dyb mørk farve og en særlig stærk smag.

Nuwara Eliya
Næsten 200 meter over det Indiske Ocean ligger området, som briterne i sin tid kærligt benævnte ’Little England’ og bebyggede med hyggelige huse, der ser ud, som om de er hentet direkte fra Sydengland. Klimaet er køligt, og teen herfra er for teverdenen, hvad champagne er for vinen. En elegant og lys te med karakteristiske noter af blomster, elegante kryddernoter og en meget blød og fin smag.

Kandy
Området omkring Kandy, Ceylon/Sri Lankas gamle kongeby og hovedstad, er et af de ældste te-områder. Her på skråningerne i op til ca. 1.000 meters højde dyrkes teer med en mørk og dyb smag og en farve, som egner sig perfekt til at nyde med mælk som eftermiddagsdrik.

Sri-Lankas-tedistrikter