SMAG OG UDVÆLGELSE

Når vi udvælger de typer, der skal indgå i vores eget Chaplon brand, smager vi på dagsproduktioner i forskellige sorteringsgrader. Smagen kan ændre sig meget fra dag til dag og det er derfor vigtigt for os at udvælge det bedste af vores dagsproduktioner, inden det hele blandes sammen til en ugeproduktion med en sorteringskode som f.eks. FTGBOP.

Vi opdeler smagningen i serier á ca. 30 stk. og udvælger herfra de 2 bedste. Når vi har været gennem 3-4 serier á 30 stk. står vi med 6-8 vindere, hvoraf en eller to udvælges.

udvaelgelse04
udvaelgelse03
udvaelgelse02

 

VORES TEER

UVA Quality Season

Ceylon UVA er den rene og ublandede høst af sort te fra Chaplons plantager. Teen er plukket i den periode, som anses for at være den optimale for områdets te-høst. Quality Season er betegnelsen for midten af august til slutningen af september, hvor kvaliteten af teen i UVA distriktet er allerbedst. Perioden kan variere lidt fra år til år afhængig af den sydvestlige monsun. I månederne op til høsten er klimaet forholdsvis barskt. Der blæser en konstant og tør vind over området, hvor nedbøren er væsentligt lavere end normalt, og temperaturen svinger. De betingelser får planterne til at vokse og udvikle sig meget langsomt. De bedste kvaliteter fra højsæsonen er derfor meget elegante, bløde og blomstrende, men samtidigt fyldige og kraftfulde i smagen.

Tilberedning: Teen bør brygges i en forvarmet tepotte og helst af kalkfrit vand. Tag kedlen af, når vandet begynder at koge. Brug en teske te med top (2 gram) pr. kop (2 dl), og hæld vandet over tebladene med det samme.
 Vandets temperatur bør ikke falde under 90 grader, mens teen trækker.

Trækketid 3-5 minutter. 

 

Galle

Her er Chaplons sorte te blandet med udvalgt kvalitetste fra Galle-distriktet i den sydvestlige del af Sri Lanka. I det sydlige område produceres en typisk lavlandste, der er karakteriseret ved en tungere og mere kraftfuld smag, end vi finder i teen fra højlandet. Det skyldes det varmere klima og en lidt hurtigere vækst under den hede sol plus selvfølgelig en anden jordtype på voksestedet.

Blandingen har en flot mørk farve og en kraftfuld, krydret og rund bund med en lidt nøddeagtig eftersmag. Teen er robust nok til, at den kan nydes med mælk og honning eller sukker. Navnet er ikke kun et te-distrikt, men også den sydlige regions vigtigste by på Sri Lankas sydvestligste pynt, hvor hollandske kolonisatorer i 1600-tallet byggede et imponerende fort, der kan besøges den dag i dag.

Tilberedning: Teen bør brygges i en forvarmet tepotte og helst med kalkfrit vand. Tag kedlen af straks, når vandet begynder at koge. Brug en teske te med top (2 gram) pr. kop (2 dl), og hæld vandet over teen med det samme. 
Vandets temperatur bør ikke falde under 90 grader, mens teen trækker.

Trækketid 3-5 minutter under tehætte. 

 

Bjergblomst

Sort og grøn te fra Chaplons plantage i Uva-distriktet er her blandet med tørrede blomster og naturlige frugtolier. Den grønne te er en sencha-type, og Sencha er oprindeligt en japansk te, som høstes sent, køles, rulles, dampes og tørres. Den lange forarbejdning gør bladet blødt i smagen. Den sorte te er vores udgave af Pekoe, som er en meget fin topskudkvalitet, med et meget lavt indhold af garvesyre.

Teen dufter af blomster og har en frisk, blød og rund smag uden at være parfumeret.

Tilberedning: Brug helst kalkfrit vand og bring det til kogepunktet, men lad det ikke koge. Beregn en teske te (2 gram) pr. kop (2 dl). Køl vandet af til ca. 85 grader, og hæld det så over teen. Tebladene skal anvendes op til tre gange. Andet udtræk anses for det bedste.

Trækketid 3-5 minutter. 

 

Fuldmåne

Grøn te fra Chaplons plantager er smagssat med citrongræs og et strejf af lakrids, der giver en naturlig frisk sødme og en klar og let smag.

Den grønne te er dyrket efter japansk tradition og har en blød og behagelig smag, som bl.a. skyldes, at planterne skygges omhyggeligt og får lov at udvikle sig langsomt.

Teen har en smuk, gylden farve og en frisk og let smag af citrus, morgenfrue og grøn te. Teblandingen er skabt som en hilsen til den buddhistiske fuldmånefest og
indgår i vores serie Tea for Celebration i selskab med de søde teer Eid Mubarak og Julete.

Tilberedning: Denne te bør brygges i en glaseret tepotte. Bryg aldrig mere te ad gangen, end til en kop bordet rundt.
Beregn en stor teske te (2 gram) pr. kop (2 dl). Bring vandet i kog, men tag kedlen af, så snart vandet begynder at koge. Lad vandet afkøle til ca. 80 grader og hæld det over teen.
 Smag undervejs, og server teen, når den ønskede styrke er opnået.
 Tebladene kan bruges op til tre gange, og andet udtræk anses for det bedste.

Trækketid 6-10 minutter. 

 

Tivoli

Friske jordbær og duftende jasmin mødes med hvid og grøn te i denne dejlige sommerblanding. Frugten og blomsterne er afstemt til en smag, der passer til den nordiske sommer.

Teen er dels den grønne sencha-type og dels den eksklusive hvide te. Den hvide te betegnes ofte Silvertips på grund af det sølvskær, som de fine dun på bladenes underside får, når teen tørres ved lav varme.

Tivoli-teen har en blød og mild smag med tydelige noter af jordbær og blomstrende jasmin, og den kan nydes enten kold eller varm. Navnet har den fra den gamle forlystelseshave i København, hvor Chaplons te-salon ligger.

Tilberedning: Bryg teen i en glaseret tepotte, og tilbered kun den te, som skal drikkes umiddelbart. 
Bring vandet i kog, og tag kedlen af, når vandet begynder at koge.
 Brug en teske te (2 gram) pr. kop (2 dl). Afkøl vandet til ca. 80 grader, før det hældes over bladene. Tebladene kan anvendes op til tre gange, og andet udtræk anses for det bedste.

Trækketid 2-4 minutter. 

 

Monsun

Her har den bedste grønne Chaplon Sencha fra vores plantage ved Passara fået selskab af frisk rabarber og eksotisk frugt fra det tropiske graviolatræ. Begge dele høstes under monsunen, som på Sri Lanka indtræffer to gange om året. Rabarberne vokser i højlandet og de store soursop-frugter i den tropiske zone. Graviolaens soursop-frugter giver en flot og frugtig aroma, som passer godt til den grønne te, der er dyrket efter japanske principper om langsom vækst og skygge til planterne. Monsun har en blød og venlig smag og kan nydes både kold og varm.

Tilberedning: Bryg teen i en forvarmet tepotte, og brug helst kalkfrit vand. Tag kedlen af, så snart vandet begynder at koge og afkøl til ca. 80 grader. Brug en teske te med top (2 gram) pr. kop (2 dl). Tebladene kan anvendes op til tre gange, og andet udtræk anses for det bedste.

Trækketid 3-5 minutter. 

 

Earl Grey

Earl Grey er en sort te af pekoe-type fra vores plantage i Uva-distriktet på Sri Lanka. Det er en topskudskvalitet med et meget lavt indhold af garvesyre, en elegant smag og dyb farve. Teen er tilsat aromatisk olie fra citrusfrugten Bergamot. En lille Italiensk producent har leveret bergamotolien, som presses på gammeldags vis og derfor står meget ren i smagen.

Vi har tilsat jasmin, som runder smagen af uden at give en decideret smag af blomster.

Tilberedning: Teen bør brygges i en forvarmet tepotte og helst med kalkfrit vand. Tag kedlen af straks, når vandet begynder at koge. Brug en teske te med top (2 gram) pr. kop (2 dl), og hæld vandet over teen med det samme. Vandets temperatur bør ikke falde under 90 grader, mens teen trækker.

Trækketid 3-5 minutter under tehætte. 

 

Kvæde

Te med kvæde er en meget populær blanding, som tiltaler alle, der holder af den specielle og lidt parfumerede frugtsmag fra kvæden. Vi har to forskellige blandinger med kvæde.
Den milde variant er baseret på grøn og hvid te med kvæde.

Vi bruger den grønne sencha-type og den eksklusive hvide te, som er de fine små topskud, der ikke er forarbejdet, men alene er tørret ved lav varme.

En lidt kraftigere variant er baseret på sort te af pekoe-typen og samme grønne te. Begge blandinger er tilsat tørret æble og kvædeolie. Den mørke te kan nydes med mælk, mens den milde variant drikkes uden.

Kvæde er en æblelignende frugt, som oprindeligt stammer fra Persien.

Tilberedning: Bryg helst teen i en glaseret tepotte, og tilbered kun den te, som skal drikkes umiddelbart.
Bring vandet i kog, og tag kedlen af, når vandet begynder at koge.
Brug en teske te (2 gram) pr. kop (2 dl). Til den milde variant skal vandet afkøles til ca. 80 grader, før det hældes over bladene, og teen skal trække 2-4 minutter.
Den mørkere variant kræver lidt varmere vand, ca. 85 grader. For begge typer gælder det, at tebladene kan anvendes op til tre gange, og at andet udtræk anses for det bedste.

Trækketid 3-5 minutter. 

 

Mynte

Chaplons myntete er baseret på grøn og sort te fra vores plantage i Passara. Den grønne te er en sencha-type, som er blød i smagen. Den sorte te er en topskudkvalitet med et meget lavt indhold af garvesyre. Vi har tilsat mynte og søde urter for at opnå den helt rigtige smag, som er delikat, enten teen nydes varm eller kold. Mynteteen er en klassiker i den arabiske verden, og den er perfekt til en varm sommerdag.

Tilberedning: Bring kalkfrit vand til kogepunktet, men lad det ikke koge. Beregn en teske te (2 gram) pr. kop (2 dl). Køl vandet af til ca. 85 grader og hæld det så over teen. Tebladene skal anvendes op til tre gange. Andet udtræk anses for det bedste.
Teen kan sødes med rørsukker og iltes ved servering, fx ved at holde kanden ca. 40 cm over glasset og hælde i en tynd stråle. Men kan gentage iltningen ved at hælde teen fra glas til glas nogle gange.

Trækketid 3-5 minutter. 

 

Eid Mubarak

Grøn te med rosenblade og mynte er basis i denne søde og blomsteragtige teblanding, som er navngivet efter den hilsen, som bruges under Eidfesten, der fejres årligt af alle med tilknytning i islam.

Den grønne te fra vores plantager er håndplukket og nænsomt forarbejdet, så den bærer en blød og behagelig smag uden toner af bitterhed.

Teens naturlige sødme gør den til den perfekte, kolde tørstslukker i høje glas og med masser af is til sensommerens fester og sammenkomster. Eller den kan nydes med ekstra sukker som ledsager til kager og søde frugter.

Teen indgår i vores serie Tea for Celebration i selskab med de søde teer Julete og Fuldmåne te.

Tilberedning: Bring kalkfrit vand til kogepunktet, men lad det ikke koge. Beregn en teske te (2 gram) pr. kop (2 dl). Køl vandet af til ca. 80 grader, og hæld det så over teen. Tebladene skal anvendes op til tre gange. Andet udtræk anses for det bedste.

Trækketid 3-5 minutter.