GRØN TE er friske blade af tebusken. De er ikke iltet, men blot tørret og er derfor stadig grønne og kan have en lidt græsagtig smag. Grøn te fås med tilsat smag og i blandinger med urter, tørret frugt eller blomster som fx vores Bjergblomst, der er tilsat både blomsterblade og citrusaroma.

SORT TE er iltede og tørrede blade fra tebusken. Den fås i utallige kvaliteter, og smagen afhænger af jordbund og klima der, hvor planten har vokset. De kraftigste teer kommer fra de varmeste voksesteder, mens lettere teer typisk har groet i højlandet i køligere klima.

HVID TE er de friske, spæde skud på tebusken, som plukkes, inden busken har blomstret. Skuddene iltes ikke, men dampes evt. let og tørres ved lav varme. Smagen er mild og blød, og den hvide te er både dyr og eftertragtet. De små hvide dun på bagsiden af de friske teblade kommer under tørringen til at fremstå helt hvide, og hvid te kaldes derfor ofte Silver Tips.

Aromatiserede teer med orange, kvæde, jasmin eller frugt er som oftest grøn eller sort te, der er tilsat en smag i form af aromatiske olier eller urter og blomster.

SÅDAN BLIVER TEEN TIL

De friske blade på tebuskene plukkes i hånden af plantagearbejdere eller høstes visse steder med maskine. Det er som oftest kvindernes arbejde at plukke tebladene, og til trods for at arbejdet er både krævende og fysisk hårdt, er det de fleste steder dårligt betalt.

Tebladene tørres, iltes og aromatiseres på forskellige måder alt efter, hvilken type te, der skal fremstilles. Iltningen kaldes også fermentering, da der er tale om en begyndende nedbrydning af tebladet.
Behandlingen af de friske teblade afgør en del af smagen. Plantens vækstbetingelser afgør en anden vigtig del. På samme måde som med vin er klima, jordbund og høsttidspunkt også medspillere i den endelige smag.

Når bladene er høstet, samles de og køres til ’tefabrikken’, hvor de tørres forsigtigt ved at blæse lun luft ind over dem. Nogle steder tørres de i fri luft.

Bladene rulles eller knuses for at give luftens ilt adgang til enzymerne i bladene. Når det sker, ilter eller fermenterer teen og skifter farve fra grøn over gylden og brun til sort.

Hvis tebladene iltes eller fermenteres 100 procent bliver de helt sorte. Til oolong te er bladene iltet mellem 30 og 60 procent, mens de grønne teer slet ikke iltes.

For at standse iltningen, opvarmer man tebladene i en ovn. Bladene bliver samtidig tørret helt, og nu er teen klar til brug.

De grønne teer varmes op, inden de er begyndt at ilte.

te-med-krydderier