Mulighed for uddannelse er et af de goder, vi tilbyder vores ansatte på Sri Lanka. Samantha Wimalasekara er diplomlærer i engelsk, og hun underviser de ansatte på te-pakkeriet i Hikkaduwa på Sri Lankas vestkyst. Som regel foregår det lørdag eftermiddag, når arbejdsdagen er slut.

Den gratis engelskundervisning er populær, for engelsk er ofte nøglen til at få et fast og godt job på Sri Lanka i dag. Folk fra kystområderne og i højlandets te-områder har typisk kun gået i den offentlige grundskole, og de har ikke lært engelsk nok til at tage en uddannelse eller søge et bedre betalt job.

Engelsktime-tepakkeri-(13)

 

ENGELSKUNDERVISNING I FRITIDEN

Samantha Wimalasekara underviser de ansatte på Chaplons te-pakkeri i Hikkaduwa på Sri Lankas vestkyst.

Samantha er en trivelig kvinde med små læsebriller og livlige håndbevægelser. Hun er født i huset, der nu fungerer som pakkeri, og når hun ankommer, er pakkerummet i det, der tidligere var hendes barndomshjem, omdannet til et midlertidigt klasselokale.

Omkring pakkebordet sidder de ansatte med papir og blyant, og de mest ivrige har medbragt ordbogen, der er nøglen mellem engelsk og de to lokale hovedsprog, tamil og sinhala. Et whiteboard er stillet op på nogle te-kasser, og så er klassen ved at være klar. Samantha forklarer:

Mine elever her kommer fra fattige familier, som typisk har levet af mandens fiskeri, og mange af dem er droppet ud af skolen efter grundskolen. Det betyder, at de har haft 20 minutters engelsk om dagen fra 3. klasse, men det er de færreste, som reelt har haft mulighed for at lave lektier eller øve sig i engelsk.

De fleste har familier, som slet ikke kender til engelsk, men nu har de mulighed for at få et nyt grundlag og komme videre.

Jeg er nødt til at begynde helt fra grunden. Det eneste jeg går ud fra er, at de har lært det engelske alfabet, og jeg medbringer mine egne undervisningsmaterialer

Samantha har lavet specielle undervisningsark til te-pakkerne, som tager udgangspunkt i samtaler – fx om te eller om at sælge te i en te-butik.

Jeg begynder helt basalt med gloser. Mange har slet ikke noget engelsk ordforråd. Efter noget tid kan de fleste begynde at bruge helt enkle sætninger, men vi starter på et meget basalt niveau, og for mange af dem er det svært – også fordi de slet ikke er vant til at gå i skole.

På Sri Lanka er der gratis offentlig skolegang, men for de dårligt stillede familier er det alligevel svært at skaffe penge til skoleuniformer, bøger, papir og penne. Derfor nøjes mange med den helt nødtørftige grundskole. Middelklassens børn går ofte på privatskoler, eller de får suppleret den offentlige undervisning med privatundervisning. Derfor er der stor forskel på, hvilken uddannelse børn får på Sri Lanka, selv om der er et offentligt skolesystem.

Engelsktime-tepakkeri-(17)