Vores vision er at producere te af højeste kvalitet og sælge den til en fornuftig pris. Gennem det arbejde vil vi være med til at skabe bæredygtig udvikling på Sri Lanka, hvor vi dyrker teen. Vi vil sikre, at pengene også gør gavn for dem, der arbejder med jorden og teen.

Derfor tager vi et socialt ansvar og investerer i udvikling og velfærd i de lokalsamfund på Sri Lanka, hvor vi arbejder. Og vi sikrer, at vores te er dyrket uden brug af kunstgødning, sprøjtemidler og kunstige tilsætningsstoffer, der kan skade miljø og mennesker. Derfor sørger vi for uddannelse og karrieremuligheder til vores ansatte. Og derfor kan du nyde din Chaplon te med god samvittighed.

Ordet Chaplon betyder te på kinesisk – vel at mærke den fineste, gule te, som var forbeholdt kejseren.

En tefortælling i korte træk

2003

Chaplon åbner Danmarks første webshop med te og tilbehør til te

Webshoppen forhandler te fra nogle af verdens bedste te-haver og bringer sjældne kvaliteter til det europæiske marked.

 

2005

Forsøg med at dyrke teplanter i Danmark

Chaplons grundlægger lykkes med at importere teplanter fra Kina og eksperimenterer med at dyrke te i drivhuse i Danmark.

 

2006

Chaplon åbner tesalon i Tivoli

Den fine gamle forlystelseshave Tivoli i København får en eksklusiv tesalon, hvor gæsterne kan nyde Chaplons teer i historiske omgivelser.

 

2007

Tedyrkning på Sjælland opgives

Forsøgene med at dyrke te i Danmark mislykkes. Produktionen kan ikke gennemføresbæredygtigt, fordi der er behov for både kunstigt lys og varme. Chaplon begynder at undersøge mulighederne for at dyrke te på Sri Lanka.

 

2008

Første plantage på Sri Lanka i Uva distriktet

Den første lille plantage nær byen Passara i Sri Lankas Uva-distrikt overtages af Chaplon Tea. Langsomt lægges dyrkningen om efter japanske principper, og kvaliteten af plantagens te øges. Plantagearbejdernes forhold forbedres, og Chaplon etablerer sundhedsordning for medarbejderne på Sri Lanka.

Det første tecenter og butik åbner i byen Bentota

Chaplon åbner sin første tebutik og tecenter i Bentota på Sri Lankas østkyst. Tecenteret vinder samme år en pris for sin exellente te, smukke historiske indretning og publikumsvenlighed.

 

2009

Butik åbner i byen Hikkaduwa

Salget af kvalitetste til turister og fastboende på Sri Lanka stiger, og Chaplon åbner en detailbutik med salg af egne teer i byen Hikkaduwa.

Ny plantage i Passara

Chaplon overtager endnu en mindre plantage i Uva-distriktet for at kunne efterkomme efterspørgslen på kvalitetste fra den bæredygtige produktion.

 

2011

Tredje butik åbner i badebyen Unawatuna

Endnu et te-udsalg for Chaplon te åbner i badebyen Unawatuna på byens butiksstrøg.

 

2012

Plantage i Nuwara Eliya

Chaplon erhverver endnu en plantage i det eftertragte dyrkningsområde i højlandet ved byen Nuwara Eliya. Her fra kommer traditionelt nogle af Sri Lankas mest elegante teer, og området er kendt for sin te af overordentlig god kvalitet.

Fjerde butik åbner i byen Kalutara North

Chaplon åbner sin fjerde te-butik på Sri Lanka i byen Kalutara.

Chaplon etablerer tebrev-pakkeri i Hikkaduwa

På grund af efterspørgslen på teer i brevform udvikler Chaplon sine egne eksklusive tebreve og etablerer eget pakkeri ved byen Hikkaduwa. Brevene håndpakkes i bomuldsposer og af friskplukket te.

 

2013

Femte butik åbner byen Aluthgama

I Aluthgama på Sri Lankas travle vestkyst åbner Chaplons femte teudsalg på te-øen. Butikken er centralt placeret på byens travle butiksstrøg.

Plantage i højlandet ved byen Ella

Chaplon etablerer ny plantage i de kuperede terræn ved den lille by Ella i Sri Lankas centrale højland. Plantagen drivesmedhenblik på at øge produktionen af hvid te, der tørres i solen ved hjælp af bæredygtig lavteknologi.

Chaplon udvider produktion af hvid te

Chaplons plantager i højlandet udvider produktionen af hvid te, og der skabes samarbejde med lokale og internationale NGO’er om at gøre teknologi og know how om den hvide te tilgængelig for områdets småproducenter for at øge den bæredygtige produktion på Sri Lanka.

Chaplon Tea er etableret af Jais Westh Lauritsen, men virksomheden drives i dag som et partnerskab, med 2 danske og 3 srilankanske partnere. I princippet har alle medarbejdere mulighed for at arbejde sig op til partnerskab i Chaplon.

Chaplon beskæftiger ca. 80 medarbejdere i Danmark og på Sri Lanka.

Fra busk til kop – en drøm om bæredygtig te der skaber velstand og glæde fra teplantager til tekop

Chaplon er grundlagt af Jais Westh Lauritsen i 2003 som en virksomhed, der importerer og sælger nogle af verdens bedste teer i webshoppen tea.dk.

Men drømmen for iværksætteren og te-elskeren Jais var fra starten selv at dyrke te, så han kan stå inde for alle aspekter af kvaliteten hele vejen fra busk til kop.

Visionen er at dyrke den bedste te uden at skade naturen og uden at udplyndre lokalsamfundet dér, hvor teen dyrkes.

”Jeg vil gerne producere med respekt for både naturen og for de mennesker, som vi arbejder sammen med. Derfor er det vigtigt for mig og mine samarbejdspartnere at kunne drive en forretning, hvor vi både tager ansvar for vores ansatte og for, at vi ikke ødelægger naturen med sprøjtemidler og kunstgødning,” forklarer han om projektet.

Jais er en mand med stærke ideer og en unik vilje til at insistere på projekter, der i første omgang ser ud som umuligheder og luftkasteller. Den evne har gjort Chaplon til en foregangsvirksomhed i Sri Lankas traditionsbundne te-verden.

 

Den grundlæggende passion

”Jeg har altid elsket te og interesseret mig for det. Navnlig japanske og kinesiske kvalitetsteer. På et tidspunkt havde jeg fået kontakt med nogle kinesiske te-importører i Paris, som kunne levere en kvalitet, der var umulig at få fat i her i Danmark dengang. Jeg besluttede at starte min egen te-import og samtidig arbejde videre med drømmen om selv at dyrke te,” fortæller han.

Jais Westh Lauritsens første forsøg på at dyrke te fandt sted i Hedehusene på Sjælland. Det lykkedes trods mange besværligheder at få lov at importere teplanter fra Kina, Indien og Japan, som skulle vokse og trives på Sjælland, men eksperimentet mislykkedes. At dyrke te i Danmark på 55 grader nord kunne ikke gøres bæredygtigt på grund af det kølige klima og for lidt sollys i vinterhalvåret.

 

Den første plantage

Året efter lykkes det Jais Lauritsen at erhverve den første teplantage på Sri Lanka, som lige siden har været basen for Chaplons egen produktion af kvalitetste.

”Jeg vil gerne bevise, at vi kan fremstille te af høj kvalitet til en god pris, uden at udplyndre natur og mennesker undervejs. Vi kan godt drive forretning og samtidig opføre os ordentligt og være med til at skabe velstand og udvikling. Vi gør det ved at have kontrol over hele processen, fra vi planter busken, til teen skænkes i koppen. På den måde undgår vi også fordyrende mellemhandlere,” siger Chaplons grundlægger.

Hans sociale engagement og passion for den gode te gør ham til en af te-verdenens idealister.

I dag driver Chaplon fire plantager, fem butikker og et pakkeri på Sri Lanka. Teen fra Chaplons plantager sælges i en lang række lande foruden naturligvis i Danmark, hvor man kan besøge Chaplons tesalon i den gamle forlystelseshave Tivoli i København.